Vés al contingut

S’inicia la teràpia assistida amb animals als centres de l’FSM

S’inicia la teràpia assistida amb animals als centres de l’FSM
    Imatge de S’inicia la teràpia assistida amb animals als centres de l’FSM Imatge de S’inicia la teràpia assistida amb animals als centres de l’FSM Imatge de S’inicia la teràpia assistida amb animals als centres de l’FSM Imatge de S’inicia la teràpia assistida amb animals als centres de l’FSM Imatge de S’inicia la teràpia assistida amb animals als centres de l’FSM

S’inicia la teràpia assistida amb animals als centres de l’FSM.

Més de 130 persones ja s’estan beneficiant de la TAA que permet treballar elements tan importants com la comunicació, l’estimulació cognitiva, el treball motor o el benestar emocional.

Dilluns, 30 de maig de 2022. Els centres de l’FSM han iniciat de nou la Teràpia Assistida amb Animals (TAA), un projecte de l’Obra Social El Roure que permet treballar diferents aspectes claus com la comunicació, l’estimulació cognitiva, el desenvolupament motor i el benestar emocional i anímic.

La relació entre els gossos i les persones és molt natural. El gos es converteix en un facilitador per realitzar tasques que sense ell la persona no faria. Això et permet treballar diferents aspectes com la mobilitat, la rehabilitació, la comunicació, les relacions socials i l’afectivitat, el treball en equip…”, explica Mar Alcalà, veterinària i tècnica en intervencions assistides amb Animals de Curecan.

Actualment la teràpia ja s’està realitzant un o dos cops per setmana a les Residències Pedra Serrada i Santa Rosa per a persones grans, la Residència La Vinyota per a persones amb discapacitat intel·lectual i el Servei de Salut Mental de l’Hospital de Mollet, i ja són més de 130 persones les que es beneficien dels seus resultats.

Les Teràpies Assistides amb Animals tenen efectes positius a nivell emocional en la gent gran. Diferents estudis demostren que els resultats són significatius, ja que enforteixen l’autoestima, milloren l’estat d’ànim i augmenten la motivació. El contacte físic amb el gos, les carícies i les abraçades que ell rep, i l’enllaç emocional, que sessió rere sessió, es genera entre la gent gran i els gossos, ajuda a reduir els nivells d’estrès i la depressió”, especifica Laura Magrins, educadora social de la Residència Pedra Serrada.

A la Residència Santa Rosa, la TAA serveix com a motivació i ajuda a combatre la monotonia. Les persones grans tenen alguna cosa amb què il·lusionar-se quan esperen el dia de la sessió i els hi proporciona un estímul mental. L’alegria i el riure que té un valor terapèutic i els hi serveix d’antídot contra la depressió. També es treballa la memòria a curt/ llarg termini resultant útil per al seu estat cognitiu”, explica la Sònia Voltes, psicòloga de la residència.

Al Servei de Salut Mental i Addicions han iniciat la Teràpia ajudant i contribuint a l’entrenament d’un dels gossos. Segons Ana Hernández, terapeuta ocupacional, els aporta molta autoestima veure com el gos aprèn allò que ells li ensenyen, treballen en equip, els millora l’estat d’ànim i facilita les relacions socials. Actualment la Teràpia s’ha implementat al Servei de Rehabilitació Comunitària i en breu s’iniciarà també a un grup de persones usuàries del Centre d’Atenció a les Drogodependències.

En el cas de les persones amb discapacitat intel·lectual els gossos ens ajuden a crear estímuls multisensorials i interactius capaços de facilitar la comunicació, crear emocions, conductes i aprenentatges a traves de la implicació dels usuaris en les sessions”, especifica l’Amelia García, psicòloga de la Residència La Vinyota.

La Teràpia Assistida amb Animals és un projecte de l’Obra Social El Roure de la Fundació Sanitària Mollet que ha pogut realitzar aquest any gràcies a la col·laboració de la Fundació Sant Vicenç. “La rebuda ha estat espectacular a tots els centres: he sortit cada dia amb un somriure a la cara”, confessa Mar Alcalà.

L’Obra Social El Roure és l’obra social de la Fundació Sanitària Mollet que dissenya projectes amb l’objectiu de millorar les condicions de vida digna de les persones vulnerables del nostre territori treballant per evitar l’estigma, la pobresa i l’exclusió social.

La Fundació Sant Vicenç es una fundació privada constituïda per empreses del Baix Vallés, amb seu social a Mollet del Vallés i que dedica les seus recursos fundacionals a: la millora de la salut; la protecció contra els riscos del treball sobre la salut, la prevenció dels accidents, les malalties professionals i les malalties del treball; l’impuls de l’adopció d’hàbits saludables per les persones i de conservació del medi ambient; impulsar projectes i subvencionar activitats que tinguin com a objectiu la millora de la salut, la integració de les persones amb risc d’exclusió social i de les persones vulnerables, i col·laborar amb les administracions públiques i entitats sense ànim de lucre en impulsar accions que donin resposta als objectius de la Fundació.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: