Vés al contingut

"Fes sempre tres preguntes" per l'empoderament i l'alfabetització en salut

"Fes sempre tres preguntes" per l'empoderament i l'alfabetització en salut
Fes sempre tres preguntes

Des de l’FSM volem millorar la comunicació entre el professional i la persona atesa. Per assegurar la comprensió de tota la informació rebuda és important que sempre facis tres preguntes al teu professional sanitari: què tinc?, què haig de fer? perquè ho haig de fer?

I tu? Ja ho has provat?

"Fes sempre tres preguntes" és una campanya de la Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut (HPH) que té per objectiu de millorar l’alfabetització en salut de la ciutadania i apoderar-la en la presa de decisions sobre la seva salut: l’usuari ens ha d’entendre i el professional s’ha de fer entendre. 

Des de l’FSM volem millorar la comunicació entre el professional i el ciutadà i li agrairíem  que apliques el mètode de les 3 preguntes per assegurar la comprensió de la informació rebuda. I que a la sortida entregues la enquesta sobre el grau de comprensió de la informació rebuda.

L'objectiu final és  facilitar la presa de decisions compartides fomentant el principi de la participació activa i el de la promoció de l’autonomia i la independència, del model ACP de l’FSM a través de l’alfabetització en salut.

Com funciona?

El projecte pretén simplificar l'acte de comunicació en les consultes de salut, facilitant a la persona atesa la comprensió del que està passant i millorar el coneixement de la propia salut, amb l'objectiu d'empoderar-se i adquirir habilitats per poder cuidar-se millor.

Per a aconseguir-ho, es plantegen tres preguntes que la persona atesa ha de fer sí o sí al seu professional de salut: 

  • Què tinc?
  • Què he de fer?
  • Perquè ho he de fer?

El projecte es va iniciar a prinicipis de 2022 amb una prova pilot de procés. Es va recollir la opinió de la ciutadania a través d'una enquesta pre campanya. El mateix 2022 es va iniciar la fase 2, combinant dues enquestes, l'enquesta pre campanya i l'enquesta post campanya amb o sense la informació de les tres preguntes recomanades a fer al professional. 

Iniciem la tercera fase!

Aquest mes de febrer iniciem la tercera fase, la Unitat 1 d'Hospitalització i la Unitat de Cirurgia Sense Ingrés (UCSI).

Es repartirà un tríptic informatiu i material sobre les preguntes perquè les persones ateses s'ho enduguin a la consulta i una enquesta després de la seva estada a l'Hospital per valorar si les tres preguntes li han facilitat la comprensió sobre el seu procés de salut.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: