Vés al contingut

L’Hospital Universitari Mollet assoleix el Net Zero en emissions directes

L’Hospital Universitari Mollet assoleix el Net Zero en emissions directes
Dia Mundial de l'Aigua
  • El centre redueix les seves emissions directes en un 85% en una dècada, gràcies a 3 línies de treball: estructures i instal·lacions sostenibles; millora de processos per fer-los més eficients i una cultura centrada en la sostenibilitat.
  • El seu projecte Green Hospital, referent en el sector de la salut, dibuixa un full de ruta molt clar amb 3 grans fites per assolir el Net Zero total en el 2050.

L’Hospital Universitari Mollet, de l’FSM, assoleix el Net Zero en emissions directes i reforça el seu posicionament com a referent en sostenibilitat en el sector de la salut, un sector amb un alt impacte climàtic. Es tracta d’un dels primers hospitals en assolir aquesta fita.

Segons el seu director general, el Dr. Jaume Duran, “la salut de les persones és inseparable de la salut del planeta. Nosaltres ho entenem així, per això treballem per millorar la vida de la nostra gent no només tenint cura de la seva salut, sinó també del medi ambient”.

En els últims 11 anys, s’ha aconseguit una reducció del 85% de les emissions directes, gràcies a 3 línies de treball: estructures i instal·lacions; millora de processos i cultura de sostenibilitat.

En aquest sentit, l'edifici de l'Hospital Universitari Mollet esta integrat en l’entorn del Parc Natural de Gallecs i disposa d'una sèrie d'instal·lacions que el fan més sostenible, com ara patis de llum i arquitectura sostenible que contribueixen a un estalvi del 40% en il·luminació; energia geotèrmica que permet una reducció del consum d'energia en climatització del 30%; cobertes sostenibles que recullen l'aigua de pluja, i una instal·lació fotovoltaica de 6.500 m2 a la coberta, que subministra el 12,5% de les necessitats d'electricitat de l'Hospital, entre d’altres.

Tanmateix s’han revisat i es milloren els processos per fer-los més eficients i sostenibles a la vegada que generen més benestar i seguretat per la persona atesa tot afavorint la seva recuperació. Entre ells hi ha la reducció dels dies hospitalització per limitar els residus generats (cada estada hospitalària genera 7kg de residus al dia) a través de la priorització de l’hospitalització a domicili, potenciant l’hospital de dia, o amb projectes com el Fast Track per a pròtesi de maluc i genoll, que agilitza la recuperació dels pacients.

Es treballa per evitar viatges innecessaris de persones ateses al centre, responsables del 7% de les emissions, a traves de la telemedicina, que s’ha incrementat en un 24%, els canals audiovisuals per millorar el seguiment del tractament de rehabilitació des de casa, o les consultes d’urologia d'alt rendiment, on es realitzen diverses proves diagnòstiques el mateix dia, estalviant fins a 10 viatges dels pacients.

Així mateix, es realitza una cerca i implementació permanent de sistemes mes eficients com la recuperació i tractament dels gasos anestèsics que lesionen greument la capa d’ozó, millores dels circuits d’esterilització estalviant aigua, l’ús de materials reciclables per la roba del bloc quirúrgic o el tractament de les aigües de la planta de dialització.

La tercera línia de treball és una visió compartida des de la governança de la institució i tots els equips i una cultura centrada en la sostenibilitat, sense la qual no seria possible desenvolupar el projecte, així com aliances amb diferents partners tals com Veolia, Astroenergy o Palex, entre d’altres que ens ajuden a seguir millorant els processos.

Amb una reducció del 85% de l’impacte de l’activitat en el medi ambient, l’Hospital Universitari Mollet assoleix el Net Zero compensant la resta a través del Programa voluntari de Compensació d’Emissions de gasos amb efecte hivernacle (GEH) de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya.

“Estem molt orgullosos d’aquesta nova fita assolida, perquè és resultat d’un compromís ferm per la sostenibilitat i la comunitat, que es va dibuixar fa més de 10 anys amb la posada en marxa del projecte Green Hospital. Però per a nosaltres és només el primer pas d’un gran trajecte”, recorda el director general.

Full de ruta cap al Net Zero total en el 2050

El projecte Green Hospital, que continua sent un referent en el sector de la salut també a nivell internacional, dibuixa una ruta molt clara per assolir el Net Zero total en el 2050. Concretament, situa la descarbonització de l'activitat i l’eliminació de totes les emissions directes (sense compensacions) en el 2030; la descarbonització de tota la cadena de subministrament per eliminar totes les emissions indirectes en el 2040; i la descarbonització total de l'economia i societat que permetrà l'eliminació de les emissions residuals en el 2050.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: