La Universitat de Barcelona va acollir l'acte de presentació d'aquesta càtedra que neix a partir del Servei de Salut Espiritual de la Fundació Sanitària Mollet
Dimecres 20 de novembre de 2024 es va presentar oficialment la Càtedra UB-Fundació Sanitària Mollet de Salut Espiritual i Humanització a l’Aula Ramon i Cajal de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (UB). L’acte, presidit pel Dr. Joan Guàrdia, rector de la Universitat de Barcelona (UB), va comptar amb la participació de Maria Teresa Lluch, degana de la Facultat d’Infermeria; del Dr. Jaume Duran, director general de la Fundació Sanitària Mollet, i de la Dra. Anna Falcó, directora de la Càtedra, a més de nombrosos professionals dels àmbits acadèmic, sanitari i social.
La càtedra neix amb l’objectiu de promoure la recerca, el coneixement i la transferència de coneixements en l’àmbit de la salut espiritual i la humanització, sempre des d’una perspectiva laica, ètica, interdisciplinària i salutogènica. Aquest projecte busca reforçar l’atenció integral a les persones, tenint en compte no només les seves dimensions biofísica, social i emocional, sinó també la dimensió espiritual, com a element clau per al benestar i la qualitat de vida.
De l’experiència pràctica a la recerca acadèmica
La càtedra és el resultat de la trajectòria i evolució del Servei de Salut Espiritual de l’FSM, que, com va destacar el Dr. Jaume Duran, ha atès més de 3.000 persones en els darrers anys, incloent-hi pacients i professionals sanitaris que ho han requerit. "És un projecte que neix de l’escolta activa a les persones ateses i que es materialitza gràcies al treball d’un comitè interdisciplinari. Això ens ha permès evolucionar cap a una atenció que aborda totes les dimensions de la persona", va explicar.
Maria Teresa Lluch va expressar l’orgull de la Facultat d’Infermeria de la UB per col·laborar amb la Fundació Sanitària Mollet en aquesta iniciativa, destacant el paper clau d’aquesta càtedra per generar coneixement i fer-lo arribar a la societat. Per la seva banda, el rector de la UB va subratllar que aquest projecte és "una peça més en l’edifici que consolida la confiança mútua entre les dues institucions, sempre amb l’objectiu de millorar l’atenció a les persones".
Una aposta per la interdisciplinarietat i l’impacte social
Amb un equip format per professionals de diverses disciplines, la càtedra combina interdisciplinarietat, pluralitat i especialització, assegurant una visió transversal de la salut espiritual i el seu impacte en la humanització de l’atenció sanitària.
El projecte, ja arrelat a la pràctica assistencial de l'FSM, vol fer un pas més enllà en la seva missió, treballant per dotar d’un marc científic i de recerca les experiències acumulades. D’aquesta manera, es donarà resposta a les recomanacions de l’OMS sobre salut espiritual i humanització, contribuint a millorar l’atenció i el benestar de les persones.
Una llavor que creix
El Servei de Salut Espiritual de l’FSM ha estat la llavor que ha permès el naixement d’aquesta càtedra, amb una clara vocació de millorar la vida de les persones a través d’un model assistencial integral. Aquesta iniciativa reafirma el compromís de l'FSM amb l’atenció centrada en la persona.
Amb aquesta càtedra, es fa un nou pas endavant per donar veu a les necessitats espirituals i humanes en el context sanitari i social, millorant no només la qualitat de l’atenció, sinó també la qualitat de vida de les persones.