Vés al contingut

Professionals d’arreu de Catalunya es reuneixen a Mollet per abordar els reptes en l’atenció a les persones grans en residències

Professionals d’arreu de Catalunya es reuneixen a Mollet per abordar els reptes en l’atenció a les persones grans en residències

La 17a edició de les Jornades Interdisciplinàries de Residències de Gent Gran de Catalunya reuneix prop de 300 assistents a l’Auditori del Campus Fundació.

La Fundació Sanitària Mollet acull les 17es Jornades Interdisciplinàries de Residències de Gent Gran de Catalunya

Aquest divendres, 23 de maig de 2025, l’Auditori del Campus Fundació de la Fundació Sanitària Mollet (FSM) ha estat l’escenari de les 17es Jornades Interdisciplinàries de Residències de Gent Gran de Catalunya. L’esdeveniment ha reunit prop de 300 professionals del sector sociosanitari d’arreu del territori i ha comptat amb una àmplia participació de professionals de la pròpia FSM, que han tingut un paper rellevant tant en la inauguració com en les diverses ponències i taules de debat.

La benvinguda institucional ha anat a càrrec del Dr. Jaume Duran, director general de la Fundació Sanitària Mollet; Eulàlia Cucurella, presidenta del Comitè Organitzador; i Xema Gil Meneses, director general de Provisió de Serveis del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya. Tots tres han destacat la necessitat de promoure una atenció centrada en la persona, especialment en el context del deteriorament cognitiu, un dels grans reptes de les residències actuals.

Amb el lema “Acompanyant l’oblit”, la jornada ha posat el focus en l’atenció integral a les persones amb deteriorament cognitiu. S’han abordat temes clau com la detecció precoç de la demència, l’acompanyament emocional i social, i la importància de la cura dels equips professionals que hi treballen.

Entre les intervencions destacades de la FSM, Águeda Ancochea, directora de la Residència i Centre de Dia Santa Rosa, ha ofert una ponència centrada en com reconèixer el patiment en el moment de l’ingrés a centres residencials. En la seva exposició, Ancochea ha posat l’accent en l’impacte emocional que suposa el canvi d’entorn i la importància de desplegar protocols d’acollida sensibles i respectuosos.

D’altra banda, Mariona Saperas, psicòloga de la Fundació Sanitària Mollet, ha participat amb una comunicació titulada la cura i el benestar dels professionals, en què ha exposat estratègies per afavorir la salut emocional dels equips assistencials i prevenir l’estrès i el desgast professional.

Les jornades, organitzades per nou col·legis professionals de Catalunya, s’han consolidat com un referent en la formació i actualització dels equips interdisciplinaris dedicats a l’atenció a la gent gran, especialment en l’àmbit residencial i de dia.

La cloenda ha comptat amb la participació del Dr. Joan Solà, director d'Atenció a la Dependència de l'FSM, qui ha fet una reflexió sobre la necessitat de seguir avançant cap a un model d’atenció més humà, flexible i coordinat entre els diversos agents implicats en la cura de les persones grans.

Jordi Amblàs, director d'Atenció Integrada del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, tambén ha participat en la cloenda i, previament, ha explicat l'estat actual del desplegament del projecte d'atenció sanitària en les residències.

Amb una assistència notable i una programació rica en continguts científics i humans, les jornades han reforçat la voluntat col·lectiva de transformar l’atenció a la dependència amb una mirada centrada en la dignitat, el respecte i el benestar.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: